Prou intrusisme!

març 12, 2025 | Articles, Sense categoria

Intrusisme laboral en el ioga: una realitat silenciada

Des de fa anys, el món del «ioga» està immers en una greu problemàtica: persones que imparteixen classes sense complir els requisits legals establerts, infringint la normativa vigent a Catalunya i a l’Estat espanyol. Aquesta pràctica, coneguda com a intrusisme laboral, desvirtua la professió i posa en risc tant la qualitat de l’ensenyament com la seguretat dels practicants.

A Haridayam, estem fermament compromesos amb el compliment rigorós de la normativa legal i amb la creació d’un entorn segur i professional per a tots els practicants. Vetllem per la protecció dels professionals formats de manera legal i per la confiança de tots aquells que practiquen amb nosaltres.

Però què és l’intrusisme laboral?

Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, l’intrusisme és l’«Exercici d’una professió, d’un càrrec, etc., per una persona no qualificada oficialment.»[1].

En primer lloc, l’article 403 del Codi Penal espanyol defineix l’intrusisme com un delicte penal que s’aplica només en aquells casos en què la professió exigeix una titulació acadèmica oficial reconeguda per llei estatal o autonòmica, així com la col·legiació obligatòria: metges, advocats, arquitectes, enginyers, entre d’altres.

En segon lloc, la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, regula exclusivament les professions titulades i col·legiades a Catalunya. Aquesta llei estableix els requisits per a l’exercici de les professions que exigeixen una titulació reconeguda oficialment i la inscripció en un col·legi professional.

No obstant això, la definició d’intrusisme, és a dir, l’exercici d’una professió sense estar habilitat legalment, es pot aplicar també a altres àmbits regulats, com és el cas de l’ensenyament de «ioga», regulat per la Llei 3/2008, de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport.

La llei i el «ioga»

Malgrat que l’ensenyament de «ioga» no és una professió col·legiada, sí que és una activitat professional regulada a tot l’Estat espanyol. A nivell estatal, el Reial decret 1076/2012, de 13 de juliol, estableix que el seu ensenyament requereix el Certificat de Professionalitat d’Instrucció en Ioga (nivell de qualificació 3), el qual té validesa oficial a tot el territori nacional i és expedit pel Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) o pels serveis d’ocupació autonòmics, com el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). En el cas concret de Catalunya, a més, aquesta activitat està regulada específicament per la Llei 3/2008 que exigeix requisits addicionals per a l’exercici professional.

En conseqüència, per tal d’exercir legalment com a Instructor en Ioga, és obligatori complir una sèrie de requisits legals que garanteixen la professionalitat i la seguretat de la pràctica:

  1. Certificat de Professionalitat d’Instrucció en Ioga:

Expedit pel SEPE o pels serveis d’ocupació autonòmics, com el SOC, aquest certificat és l’únic reconegut oficialment per la legislació espanyola per impartir classes de «ioga». Com dèiem abans, aquest requisit està establert pel Reial decret 1076/2012 i té validesa oficial a tot el territori nacional.

  1. Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC):

Segons la Llei 3/2008 qualsevol persona que vulgui exercir com a Instructor en Ioga a Catalunya ha de ser titular del certificat anterior i ha d’estar inscrita en aquest registre (ROPEC) sota la categoria de Monitor esportiu: Instrucció en Ioga, requisit indispensable per exercir legalment la professió. 

  1. Obligacions fiscals i registre com a professional:

És necessari estar donat d’alta com a professional davant d’Hisenda i complir totes les obligacions fiscals corresponents. L’exercici de qualsevol activitat econòmica sense estar degudament registrat pot comportar sancions fiscals, tal com disposen el Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost, i la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

  1. Assegurança de responsabilitat civil:

Tota persona que imparteixi classes de «ioga» ha de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi possibles incidents durant la pràctica. A Catalunya, aquest requisit està establert per la Llei 3/2008.

Així, doncs, les certificacions obtingudes a l’estranger, com les acreditades per Yoga Alliance, o aquelles certificacions no oficials obtingudes a territori nacional, no tenen cap validesa legal a Espanya ni a Catalunya per exercir la professió legalment. L’exercici de la «instrucció en ioga» sense complir amb aquests requisits legals constitueix una infracció administrativa segons la Llei 3/2008 i pot comportar sancions de fins a 6.000 euros, així com el tancament de les instal·lacions on es duguin a terme les activitats.[2]

Convé fer ressaltar que tot i que això es pot considerar intrusisme professional en sentit general, legalment es tracta d’una infracció administrativa i no d’un delicte penal.

Per què és important complir amb la normativa?

Pot ser la única resposta que hauríem de donar és la següent: perquè és la llei.  

Paral·lelament, molts poden pensar que la pràctica del «ioga» no hauria de requerir una regulació estricta, però la realitat és que el compliment de la llei protegeix tant els instructors com els practicants.

  1. Professionalitat i qualitat de l’ensenyament:

Els instructors formats oficialment disposen dels coneixements tècnics i pedagògics necessaris però bàsics, que marca la llei, per tal d’oferir un ensenyament segur i de qualitat.

  1. Seguretat legal i física dels alumnes:

La mala praxi per part d’instructors no qualificats pot causar lesions físiques i problemes psicològics greus. A més, qualsevol incident durant la pràctica sense una assegurança de responsabilitat civil pot deixar desprotegits tant els alumnes com l’instructor.

  1. Respecte per la professió:

L’intrusisme laboral degrada la professió i fa que els instructors que compleixen amb la normativa competeixin en desigualtat de condicions amb aquells que no estan legalment qualificats. I és que cap altra professió es permetria una situació similar: és imaginable un professor d’educació física sense la titulació oficial? O un fisioterapeuta o un nutricionista sense la formació requerida? O bé un odontòleg o fins i tot un metge sense el títol oficial?

Aleshores, per què el «ioga» hauria de ser una excepció?

El compromís de Haridayam: el nostre posicionament

A Haridayam, creiem que el respecte per la pràctica del «ioga» comença pel compliment rigorós de la llei vigent. És per això que:

  1. Els nostres instructors disposen del Certificat de Professionalitat d’Instrucció en Ioga i estan inscrits al ROPEC.
  2. Rebutgem qualsevol candidatura que no compleixi amb els requisits legals establerts.
  3. Informem reiteradament els nostres socis sobre la importància de garantir un entorn de pràctica legal i segur.
  4. Com a membres de la Federació Catalana de Ioga (FCI), continuarem treballant per garantir el compliment i l’aplicació efectiva de la legislació vigent.

Què pots fer tu? 

Com a practicant, interessat o professional del «ioga», també tens una responsabilitat en la protecció d’aquesta disciplina. Per això, és essencial que t’informis i actuïs en conseqüència per garantir que la pràctica es faci de manera legal.

  1. Verifica sempre les qualificacions dels instructors abans de contractar els seus serveis: recorda que, per poder ensenyar de manera legal a Catalunya, un instructor ha de tenir el Certificat de Professionalitat d’Instrucció en Ioga (AFDA0311) i estar inscrit al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC).
  2. Informa’t sobre la legislació vigent: conèixer els requisits legals et permetrà prendre decisions informades i evitar pràctiques que no compleixin la normativa.
  3. Denuncia les pràctiques il·legals o sospitoses: si detectes instructors sense titulació oficial o centres que no compleixin la normativa, pots informar les autoritats competents per garantir que es respecti la llei i es protegeixi la professió. El Col·legi de Professionals de l’Esport de Catalunya (COPLEFC) ha habilitat un apartat específic per a tramitar denúncies a través de la seva pàgina web: https://www.coplefc.cat/denuncies.

Conclusió: la legalitat com a base del respecte al ioga 

L’intrusisme laboral en el món del «ioga» no és només un problema legal, sinó també una amenaça greu per a la qualitat, la seguretat i la professionalitat de la seva pràctica. Permetre que persones sense la qualificació requerida imparteixin classes no només desvaloritza la disciplina, sinó que posa en risc els practicants, tant en l’àmbit físic, psicològic i espiritual com per la difusió d’ensenyaments erronis sobre el «ioga».

El respecte per la llei no és una simple formalitat, sinó una garantia mínima de seguretat i professionalitat. Complir amb la normativa vigent és fonamental per assegurar que el «ioga» es practiqui en un entorn adequat, protegit i lliure d’abusos o enganys.

A Haridayam, no només complim rigorosament la legislació, sinó que treballem activament perquè es faci complir. Defensem que els professionals del «ioga» han de ser responsables i actuar dins del marc legal, perquè només així es pot protegir la dignitat de la professió.


Aquest article ha estat elaborat per Narendra BC, Educador Vèdic Integral i Instructor en Ioga – ROPEC 054173, per a Haridayam, com a part del compromís de l’associació amb la legalitat i la protecció del ioga.


[1] Institut d’Estudis Catalans. “Intrusisme.” Diccionari de la llengua catalana, IEC, https://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=intrusisme&operEntrada=0

[2] CMD Sport. “Multas de 6.000 euros y cierre de instalaciones: lo que trae el régimen sancionador de la Ley 3/2008.” CMD Sport, 2 des. 2022, https://www.cmdsport.com/fitness/actualidad-fitness/multas-6-000-euros-cierre-instalaciones-lo-trae-regimen-sancionador-la-lei-3-2008/.

Sobre nosaltres

Som una organització espiritual dedicada a la pràctica i contemplació de l'Ésser, la meditació i la pregària, fundades en els valors humanitaris del IOGA...

[ Segueix... ]